Voedselverspilling tegengaan
Overgebleven groenten en fruit niet weggooien

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Volgens Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal belandt 13% van alles dat we kopen aan voeding ongebruikt in de vuilnisbak. Hoeveel is 13% dan precies? Ruim 40 kilo per persoon per jaar. Flink wat dus. Ruim de helft van die 40 kilo bestaat uit brood, zuivel, groente en fruit. Binnen ons bedrijf wordt er op dagelijkse basis met versproducten gewerkt. Denk aan ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en borrelhapjes voor de gasten van onze vergaderlocatie, de catering voor onze events en de producten die worden gebruikt tijdens onze workshop. We zien het als onze taak om voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen.

Voedselverspilling tegengaan 1
Voedselverspilling tegengaan 2
Voedselverspilling tegengaan 3

Expert voedselverspilling Toine Timmermans vertelt de NOS dat de hoeveelheid voedsel die door de hele keten wordt weggegooid zo’n 5 miljoen kilo is. Dat is volgens Timmermans een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Onvoorstelbaar! Dat moet anders. Het doel is om voor 2030 de voedselverspilling in Nederland met de helft te verminderen. Nog niet zo makkelijk volgens Timmermans, aangezien de afname de afgelopen jaren minimaal was. (bron: nos.nl)

Bewustwording creëren

“Natuurlijk vinden we het belangrijk dat onze gasten verse, pure producten en mooie gerechten voorgeschoteld krijgen”, vertelt Dave Schiphorst, directeur en inspirator bij Out of the Office. “Maar doorgaans is het type gast dat wij verwelkomen zich steeds meer bewust van de ecologische footprint die hij of zij achterlaat. Dit geldt ook voor onze eigen organisatie. We werken dagelijks met versproducten, dat betekent dat het onze taak is om hier bewust en verantwoord mee om te gaan. Hier betrekken we onze opdrachtgevers en gasten ook bij, zo werken we samen aan het terugdringen van voedselverspilling. We merken dat dit ontzettend gewaardeerd wordt en dat dit ook één van de redenen is waarom gasten graag terugkomen.”

“Wat gebeurt er met de groenten die overblijven na jullie workshop?”

Zo min mogelijk voedselverspilling

“Wat gebeurt er met de groenten die overblijven?”, is een vraag die regelmatig wordt gesteld tijdens onze hamburger workshop waarbij deelnemers met verse groenten en kruiden een marinade creëren voor hun hamburgers. Een terechte vraag dus! Inmiddels weten we precies welke ingrediënten hardlopers zijn en van welke producten maar weinig wordt gebruikt. Hier houden we met de inkoop natuurlijk al rekening mee. Van de groenten en kruiden die overblijven maken we de dag erna bijvoorbeeld een smaakvolle soep voor de lunch. Of bijvoorbeeld een fijne groentedip voor op de borrelplank!

Combineren met wat in de koelkast ligt

Eén van onze favorieten: de paprikasoep! Deze keer gemaakt van paprika’s, sjalotten, peper en zout, (kippen)bouillon, melk en magere room. Volgende week misschien weer een andere combinatie! Dat is het fijne aan huisgemaakte soep, pak gewoon wat er in de koelkast ligt! Veel groenten kunnen goed gecombineerd worden, ook de combinaties die je misschien niet zo snel zou kiezen. Probeer gewoon eens wat uit en verras jezelf met een heerlijke huisgemaakte soep van groenten die je anders misschien wel had weggegooid… Laten we met z’n allen voedselverspilling tegengaan!

Meer blogs

Misschien vind je deze blogs ook interessant! Dit zijn de meest actuele artikelen van Out of the Office. Laat je inspireren en informeren over o.a. vergaderen, teams en events.